Woerkums kampioenschap visbakken

9 mei 2024 12:00:00 - 18:00:00

Als herinnering aan de visserijtijd van het stadje, wordt jaarlijks op Hemelvaartsdag het Woerkums kampioenschap Vis- Bakken gehouden. Het kampioenschap is een landelijk uniek evenement en trekt dan ook jaarlijks duizenden bezoekers uit het gehele land.

De oude vesting- en vissersstad Woudrichem, bekend als Woerkum, heeft een rijke historie op het gebied van de riviervisserij. De vesting heeft dan ook al vanaf 1362 visrechten. Tot begin 1900 bestond de bevolking voor een belangrijk deel uit vissers. Zij gingen met hun zalmschouwen de rivieren op en visten er onder meer op zalmen, finten en paling.

De deelnemers, zowel mannen als vrouwen, zijn gekleed in visserstenue en versieren hun bakstands met visnetten en attributen uit de visserijtijd. Sommige stands zijn net een miniatuurmuseum. Er zijn diverse deelnemers die voor het bakken van de vis gebruik maken van een nostalgisch houtkacheltje, een vuurduveltje genaamd. Ze bakken de vis in een stalen bakpan zoals de vissers dit vroeger deden.

Tijdens het kampioenschap bakken de deelnemers permanent verse  rode poon en zalm. Naast de keuring door de jury, is er ook voor het publiek volop gelegenheid om te proeven van lekkere vers gebakken vis.

Tijdens het kampioenschap wordt er op verschillende locaties afwisselend opgetreden door vier visserskoren. Met hun uitgebreide repertoire weten zij het publiek er elk jaar toe te bewegen de liederen massaal mee te zingen.

Ook zijn er demonstraties door enkele met de visserij verweven ambachten,  zoals een nettenboeter, een zeilmaker en een ambachtelijke smederij.

 

Vervoer: vanwege de verwachte drukte vragen we je zoveel mogelijk met de fiets, het openbaar vervoer of het voetveer naar de Vesting te komen!

Voor de komst met de eigen auto staan duidelijke verwijzingen naar de  toegestane parkeerplaatsen.

Het kampioenschap is mogelijk dankzij

WAAR moet je zijn

Woerkums kampioenschap visbakken

Hoogstraat
Woudrichem
Nederland