Visserijdag Woudrichem

31 augustus 2024 10:00:00 - 17:00:00

Tijdens de visserijdag wanen we ons even terug in de tijd dat bijna alles om visserij draaide in Woerkum. De oude vesting- en vissersstad Woudrichem, bekend als Woerkum, heeft een rijke historie op het gebied van de riviervisserij. De vesting heeft dan ook al vanaf 1362 visrechten. Tot begin 1900 bestond de bevolking voor een belangrijk deel uit vissers. Zij gingen met hun zalmschouwen de rivieren op en visten er onder meer op zalmen, finten en paling. Denkt u eens aan een vissersvloot, een vishaler of de galg. Dit alles is te zien tijdens de visserijdag met daarbij ook diverse andere activiteiten als roeiwedstrijden en oude ambachten. Kortom veel gezelligheid!

In 1980 bedacht Janus Baks dat de historie van de riviervisserij in Woudrichem niet vergeten mocht worden. Hij richtte daarom in 1980 Stichting ‘de Oude Vissershaven’ op. Het officiële doel van de stichting staat in de statuten als volgt omschreven: “het inzicht in de binnenvisserij in Nederland (en de riviervisserij in het bijzonder) te bevorderen, maar ook om in dit kader een cultuur historisch overzicht te bieden aan iedereen die geïnteresseerd is!”

Dit proberen wij te realiseren door de Woerkumse Visserijdag te organiseren. Een evenement dat door mensen van heinde en verre bezocht wordt. Elk jaar verandert Woudrichem, langs de vestingmuren, in samenwerking met vele vrijwilligers, verenigingen, stichtingen, sponsors en gemeentelijke instellingen, in de oude vissersstad van weleer! Het tonen van de authentieke vissersvloot, inclusief de volledig gerestaureerde vishaler door de gelijknamige stichting en het demonstreren van oude ambachten en vistechnieken met onder andere de ‘Galg” door Stichting Historische Stadshaven Woudrichem en het Visserijmuseum, vormen de hoogtepunten van deze dagen.

Daarnaast staan diverse activiteiten gepland, zoals de altijd spannende en oergezellige roeiwedstrijden, die op de Maas zullen plaatsvinden. Ook zullen de terrassen meedeinen op de muziek van diverse visserskoren die door Woudrichem klinken. Oude ambachten zoals touwslaan, smeden, klompen maken en vele anderen, zullen oud en jong plezieren.

Elke editie van de visserijdagen heeft een eigen thema. (Het thema voor de 14e visserijdagen van 2019 was “De Zegen”. )
Buurtverenigingen zullen zich inzetten om het thema uit te beelden door hun straten te versieren.

De visserijdagen zijn mogelijk dankzij

WAAR moet je zijn

Visserijdag Woudrichem

Hoogstraat
Woudrichem
Nederland